Villanyszerelés régen

Retro villanyszerelés

Villanyszerelés hagyományosanA régi szakik tudtak valamit a villanyszerelés kivitelezésről. Figyelje csak meg, a kábelek, védőcsövek vízszintesen a mennyezet alatt (15-50 centiméter belmagasságtól függően) mennek, majd függőlegesen álltak le a kapcsolókhoz, konnektorokhoz.

Nem vezetek kábelt, lent konnektorról konnektorra, pedig az elektroszmogról még nem is hallottak. Csupán csak így tartották esztétikusnak és stílusosnak. Réz vezetékeket használtak, az akkori fogyasztási igényeknek megfelelő keresztmetszetben, az alumíniumot meghagyták a repülőgép gyártóknak.

Ettől jobb nyomvonalvezetést ma sem tudnánk javasolni a villanyszerelés kivitelezésekor.

Kevésbé tesszük ki a lakásban élőket az elektroszmog hatásainak, könnyen meghatározható hol lehet fúrni a falba egy kép felhelyezésekor, és annak ellenére, hogy vakolás, festés után nem látszik, így stílusos.

Csupán a mai áramigényeket, érintésvédelmi előírásokat kell figyelembe vennünk. Több vezeték, több védőcső fog menni, több kismegszakítóra, FI relére és nagyobb lakáselosztóra lesz szükség és kész. Ha hagyományos áramkörök (lámpa, kapcsoló, konnektor) kerülnek kiépítésre, a vezetékek is szigetelt tömör rézvezetők lesznek (Retro villanyszerelés).

Alap világítási igény esetén szintén alkalmazható a régi bevált módszer, egy mennyezeti lámpa középen, és esetenként az oldalfali lámpák (Retro light)

A régi villanyszerelési struktúrát kiegészítjük a riasztóval, a TV, internet kábelek védőcsőbe süllyesztésével, a hagyományos fényforrások ledesre cseréjével elektromos rendszerünk máris megfelel a mai igényeknek.
Villanyszerelés